• Головна
  • Вхід
  • Реєстрація
  • RSS
  • PDA
  • Вітаю Вас, Гость
Головна » 2011 » Листопад » 4 » Меценатство
14:34
Меценатство


Меценатство — добровільна безкорислива діяльність фізичних осіб у матеріальній, фінансовій та іншій підтримці набувачів благодійної допомоги. Назва походить від прізвища римлянина Мецената (Мекенат), який був покровителем мистецтв за імператора Августа і другом Горація та інших поетів.

Меценатство розповсюджується на фінансову підтримку закладів культури і освіти, заснуваня нових театрів, галерей мистецтва, нових учбових закладів, підтримку мистецької діяльності акторів, поетів, художників
тощо.

Приклади меценатства

Зазвичай меценатство не передбачає підкорення митця особі мецената, прикладом якого є спонсорство Надії Філаретівни фон Мекк відносно композитора Чайковського Петра Ілліча (1840—1893). Меценат Всеволожський клопотав у царя Олександра ІІІ і Петро Чайковський отримав 3000 карбованців на рік. Надія фон Мекк надала композитору 6000 на рік, що дало можливість залишити викладацьку діяльність і зосередитися на творчості. Композитор отримав право оселитися в садибі фон Мекк Браїлов для праці без перешкод. Так Браїлов став одним з місць, тісно пов'язаних з творчістю композитора в Україні.

Окрім композитора, Надія фон Мекк надавала меценатську підтримку скрипалю Котек.

Більш складними були відносини до митців відомого мецената 18 століття Миколи Василія Потоцького (1712—1782), особи ексцентричної і хвацької. Але меценатська діяльність останнього надала можливість плідно працювати архітектору Бернарду Меретину(одному з кращих в добу рококо в Україні) і утаємниченому генію, скульптору на ім'я Пінзель .

На теренах України право на подяку й пошану має і благодійник, митрополит Петро Могила. Завдяки меценату для відновлення храму Софії в Києві було зпарошено італійського архітектора на ім'я Октавіан Манчіні. Художні роботи відновлювали українські художники брати Зінов'єви, Тимош, Степан та Іван. Великі кошти віддав Петро Могила і на підтримку Києвської братської школи, що отримає статус університета.

Петро Могила також фундував і підтримував колегіуми в містах Вінниця, Кременець, Ясси.

Переглядів: 1106 | Додав: Дзвіночок | Теги: Меценатство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar


Школа-дитячий садок"Дзвіночок"