• Головна
  • Вхід
  • Реєстрація
  • RSS
  • PDA
  • Вітаю Вас, Гость
Головна » 2011 » Листопад » 4 » Право на освіту
15:01
Право на освіту


Право на освіту — одне з прав людини, яке виконується не у всіх державах. Право має зробити всіх рівними і допомогти покласти край дискримінації в галузі освіти.

Міжнародно-правова основа

Згідно з даним правом, всі діти повинні ходити в школу для отримання початкової освіти у віці від шести до десяти років. За цей час діти зазвичай навчаються читати і писати рідною мовою, а також вивчити кілька простих предметів, таких як математика, суспільні науки тощо. Крім того, всі діти повинні мати доступ до здобуття середньої та вищої освіти.

Право на освіту записано в статті 26 Загальної декларації прав людини та статтею 14 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права[1][2].

Крім того, дане право визнано у ряді національних конституцій, наприклад бельгійська конституція (стаття 24), Конституція Королівства Нідерланди (стаття 23)[3], або Конституція України (стаття 53)[4].

Право на освіту в Україні

Освіта як окрема сфера взаємовідносин у житті суспільства в Україні регулюється різними нормативно-правовими актами і насамперед Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про вищу освіту» тощо.

Стаття 53 Конституції України

Кожен має право на освіту.

Повна загальна середня освіта є обовязковою.

Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних й комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних пільг та стипендій учням та студентам. (Офіційне тлумачення положень частини третьої статті 53 див. в Рішенні Конституційного Суду N 5-рп/2004 (v005p710-04) від 04.03.2004).

Громадяни мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.
Громадянам, які належать до національних меншин , відповідно до Закону Украіни «Про освіту» гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних або комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.'''
Переглядів: 1215 | Додав: Дзвіночок | Теги: Право на освіту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar


Школа-дитячий садок"Дзвіночок"